top of page

Ervaringen van Cliënten

 

Ervaring van een juf van groep 5/6 van een basisschool in Utrecht

Eindelijk rust in zijn lijf...
Ik heb een jongen in de klas die moeite heeft om stil te zitten. Normaal gesproken zit hij bij spreekbeurten en boekbesprekingen alsmaar te wippen en wiebelen op zijn stoel. Na de les onderlinge kindermassage van Jeanine, heeft hij stil en vol aandacht zitten luisteren naar een spreekbeurt. Wat mooi dat zoiets eenvoudigs hem kan helpen om rust in zijn lijf te vinden en te kunnen focussen op de les.

Ervaring van J, een 37 jarige man

Terug in contact….

Toen een goede kennis mij confronteerde met mijn gedrag, kwam ik er achter dat ik het grootste deel van mijn leven al op de vlucht was voor kritiek, bang als ik was om afgewezen te worden. En ik kwam erachter hoe improductief mijn vlucht in ongezond hard werken, het niet meer tonen van mijn kwetsbaarheid en het alcoholisch dempen van mijn gevoel waren. En dan ga je op zoek naar een weg hoe je anders je leven kunt inrichten, omdat je meer uit het leven wil halen en omdat je een betere echtgenoot en vader wil zijn. Dan schraap je je moed bijeen, beken je dat je het niet alleen de oplossing kunt vinden en ga je op zoek naar een therapeut.

 

Na een jaar psychotherapie binnen (vier verschillende) reguliere instellingen voor geestelijke gezondheidszorg vond ik niet het antwoord waar ik naar op zoek was: ik leerde er wel hoe mijn pest-en incestverleden mijn angst(-stoornis) voedden en dat mijn problemen deels met (een stoornis op het) autisme (spectrum) samenhingen. Ik leerde er wel om mijn problemen te begrijpen, maar niet om ze op te lossen en me anders te gaan voelen.

 

Bij Jeanine stond juist het voelen en niet het denken centraal: hoe kun je meer rust vinden, hoe kun je ervaren dat je er mag zijn zoals je bent, hoe luister je beter naar je eigen gevoel, en hoe ga je weer de gevoelsverbinding met je echtgenote aan… 

 

Het heeft me verbaasd waarom me dat bij haptotherapie grotendeels wel gelukt is en waarom dat bij een reguliere GGZ-instelling niet lukte… Waarschijnlijk omdat Jeanine (in tegenstelling tot helaas de meeste reguliere psychotherapeuten) echt contact met je maakt en je het gevoel geeft dat je er mag zijn zoals je bent. En omdat je gewoon een mens met een wens tot verandering mag zijn (want de GGZ vraagt als voorwaarde voor hun hulp dat je accepteert dat je één of meerdere stoornissen hebt met bijbehorende DSM IV diagnose). Bovendien wordt er bij haptotherapie niet alleen gepraat, maar wordt je ook letterlijk in beweging gezet. En daardoor kon ik leren om niet alleen anders te denken, maar om me ook anders te voelen. Jeanine vatte dat goed samen met een citaat van Stef Bos: “je moet van twee kanten komen om elkaar te ontmoeten”.

 

Ik kan niet anders dan dankbaar zijn voor hoe Jeanine me geholpen heeft om deze belangrijke stappen te maken…

 

J., een 37 jarige man

 

bottom of page